De Oostertuin

Home > De Oostertuin

De Oostertuin is een zorgboerderij gevestigd in een stolpboerderij op een perceel van 5.200 m2 aan de dorpsstraat van Oosterblokker in Noord-Holland.

Het ontstaan

De zorgboerderij is in 2009 gestart vanuit een persoonlijke situatie met onze dochter met een verstandelijke beperking (MKD De Carrousel, SBO De Eenhoorn en VSO De Stormvogel gevolgd). Met een IQ van 55 kwam zij in aanmerking voor dagbesteding. Na oriëntatie op de dagbestedingsmogelijkheden, was de conclusie dat dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking vaak eenzijdige werkzaamheden biedt, waarbij aangeleerde vaardigheden vaak verloren gaan. Bij het opzetten van De Oostertuin waren dit overwegingen om het anders te doen. Met een achtergrond als directie-secretaresse (HBO), jarenlang marketing en sales ervaring binnen diverse bedrijven waaronder het familiebedrijf De Oliehoorn, lid Bestuur Speciaal Onderwijs (nu Bestuur Leerzaam), propedeuse Algemene Cultuurwetenschappen op WO-niveau en uiteraard ervaring als ouder van een verstandelijk gehandicapt kind maken, dat De Oostertuin de activiteiten in een breed kader aan kan bieden. Met een professionele blik kan goed ingeschat worden wat mogelijk en haalbaar is voor de cliënten maar het doel is eveneens hen onderdeel van de maatschappij laten zijn. In 2009 bood De Oostertuin een dag in de week dagbesteding en inmiddels is dit uitgegroeid tot vijf dagen in de week met op dit moment 16 cliënten, verdeeld over de verschillende dagen, waarbij diverse cliënten meerdere dagen komen.

De maximale groepsgrootte is acht cliënten, zodat kwaliteit in zorg gegarandeerd kan worden.

Uiteraard kan een dagbesteding niet zonder goed, betrokken en gekwalificeerd personeel en wij zijn dan ook heel blij, dat Marcha Ruiter en Astrid Kelderman het team versterken. Marcha werkt vijf dagen in de week en is de vervangster van Annemieke en Astrid werkt op maandag, dinsdag en donderdag.

Leerbedrijf

De Oostertuin is ook al jaren een leerbedrijf voor studenten van het MBO (Horizon College in Hoorn en het Clusius College in Alkmaar) en het HBO Social Work (zowel Amsterdam als Alkmaar).

De Oostertuin is door het SBB (Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) erkend om stagiaires te begeleiden en op te leiden voor de praktijk.

Foto’s